NUFF

Monday, May 17, 2010

PESANAN UNTUK ORANG CANTIK

 naddy yaya : saya syukur dengan apa yang ada.
saya gemuk.sebab makan lebih kot
saya tidak comel dan tidak berapa cantik
kerana ALLAH sudah tentukan begini

: )

Setiap orang punyai keistimewaan masing-masing. Setiap orang juga ada kekurangannya tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum oleh ALLAH. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi. Korang tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk,tidak menarik,terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaannya sekalipun, korang tetap punya daya penarik yang tersendiri dan tanpa korang alam ini tidak sempurna.

Memang ALLAH menjadikan manusia itu pelbagai rupa dan ragamnya .Disitulah berkuasanya ALLAH. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut kehendak-Nya. Kita memang dilarang untuk mempersoalkan kenapa begitu dan kenapa begini. Korang mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri sekarang ini.

Ishhhh,anggaplah ini semua satu kelebihan. Jika korang sangka korang buruk, ia sebenarnya satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Korang sangka kecantikan sentiasa membawa untung?Oh sudah tentu tidak,.kerana tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah  korang dikenali sebagai cantik, ketakutan korang terhadap keburukan lebih besar daripada jika korang semulajadinya tidak berapa nak cantik.Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap cela di wajahnya akan dirawat dan setiap cela itu juga akan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor burung diberi keistimewaan disayapnya untuk bebas terbang ke sana kemari namun cuba bandingkan dengan kita,samalah juga  halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh mensyukurinya  akan tetapi sebaliknya pula dia berbuat sebanyak-banyak kemungkaran yang akhirnya mendapat balasan setimpal di Akhirat. Besarnya hikmah jika korang dapat menilai kenapa ALLAH jadikan setiap manusia itu dengan kecantikkan dan sebaliknya. 

Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan ALLAH kepadanya. Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja TUHAN.

ALLAH itu MAHA PENGASIH lagi MAHA PENYAYANG. Cantik ke atau kurang cantik ke sama sahaja disisi NYA kerana yang paling penting adalah ketaatan kita  terhadap semua perintah dan larangan ALLAH. Lebih lagi untuk menghargai diri korang sebab kewujudan korang mambuktikan kekuasaan ALLAH dan rasa kasih NYA untuk kita.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...